Lajmet

Efektet e lojrave elektronike në psikologjinë e lojtarit

Publikuar , 02 Dhjetor 2021
Ankthi mund të ndikojë në jetën e një personi në shumë mënyra. Efektet e lojrave elektronike në psikologjinë e lojtarit

A keni përjetuar ndonjëherë ankth ndërsa luani videolojëra? Nuk je vetëm. Shumë njerëz mendojnë se videolojërat shkaktojnë ankth edhe kur lodhen me qëllim për relaksim.

Ankthi mund të ndikojë në jetën e një personi në shumë mënyra. Ai “vjen në shumë forma, por shpesh përfshin mendime negative të përsëritura që janë të vështira për t’u qetësuar”, thotë Risa Williams, një psikoterapiste e licencuar dhe autore e Instrumentit Ultimate Anxiety. “Ankthi i lojës mund të përfshijë rrathë mendimesh të përsëritura, veçanërisht për gjërat që nuk mund t’i plotësojmë në lojë.”

Mund të jetë gjithashtu më shumë se dështimi për të përfunduar një lojë. Lojtarët mund të ndihen të zhgënjyer kur i dështojnë shokët e tyre të skuadrës gjatë lojës me shumë lojtarë dhe të ndjehen të vetmuar kur luajnë vetëm. Ka shumë gjëra që mund të shkaktojnë ankth, duke përfshirë ndjenjën e “mosgatishmërisë për të luajtur një lojë tjetër” derisa një pjesë e saj të pastrohet, thotë Yonatan Sobin, Therapisti Nerd. “Në thellësi, është paksa një interes i zbehur për përvojën e lojërave, dhe shpesh, të jesh fizikisht në ankth kur nuk mund të kryesh një detyrë ose arritje të caktuar në një lojë dhe të gjesh veten të frustruar dhe të paaftë për të ‘hyrë në rrjedhat e lojës.”

Ankthi i lojërave prek njerëzit kudo dhe mund të shfaqet në si simptoma si dhimbje koke, palpitacione, dhimbje barku dhe parestezi (ndjesi e gjilpërave) si dhe ndjenja e mungesës së shpresës dhe vetëbesimi i ulët, thotë Leela R. Magavi, një psikiatëre  dhe drejtoresha rajonale mjekësore e Psikiatrisë Komunitare.

Pra cfarë duhet të bësh ti? Të heqësh dorë përfundimisht nga videolojërat? Jo domosdoshmërisht. Ka mënyra për të hartuar strategji dhe për të mësuar të shijoni videolojërat në mënyrë që ato të mos jenë më problem për shëndetin tuaj mendor.

  • Vendosni qëllime më të vogla dhe më të shëndetshme

Ndërsa mund të jetë e vështirë për t’u bërë, të menduarit për detyra më të vogla që dëshironi të përmbushni në videolojërat tuaja mund të zvogëlojë ankthin tuaj.

” Krijimi i qëllimeve më të vogla me një afat kohor mund t’ju ndihmojë të ndiheni të relaksuar – veçanërisht kur lojërat bëhen gjithnjë e më e bazuara në arritje, përfitoni një ndjenjë se keni fituar dhe arritur shumë” thotë Williams

  • Rifokusoni energjinë tuaj diku tjetër

Gjetja e diçkaje qetësuese për të bërë para dhe pas lojës mund të ndihmojë me ankthin. Mund të jetë çdo gjë që keni përdorur më parë për të reduktuar stresin.

Magavi këshillon që lojtarët të dëgjojnë këngën e tyre të preferuar së bashku me marrjen e “disa frymëmarrjeve të thella për të ngadalësuar ritmin e tyre të frymëmarrjes dhe për të parandaluar panikun”. Sa herë që ju ndodh të vëzhgoni një ndryshim në humor ose frymëmarrje, të bëni një pushim për të praktikuar frymëmarrjen.

  • Luaj atë që të pëlqen – me miqtë

Taktika e Sobin për reduktimin e ankthit gjatë lojës është të mbështetet në komunikimin social. Sugjerimi i tij është të ndërtoni ose të bashkoheni me komunitete në hapësira në internet si Discord, Reddit dhe Twitch. Kjo zvogëlon ndjenjën e të qenit vetëm që mund të vijë nga të luajturit solo. Kjo nuk do të thotë që loja solo i atribuohet drejtpërdrejt ankthit – nëse loja me shumë lojtarë është shkaku i ankthit tuaj, atëherë të luash solo mund të japë efektin e kundërt. Gjithçka ka të bëjë me njohjen e vetes. Është gjithashtu e rëndësishme të luani lojërat që dëshironi në mënyrë që përvoja juaj të jetë e këndshme. /GameWorld Albanian

Lajmet e fundit>